Op pad

De Charente is het bewijs dat Frankrijk nog steeds gebieden heeft zonder massatoerisme. Wijngaarden, eikenbossen, uitgestrekte zonnebloemvelden, Romeinse overblijfselen en hier en daar een door de tijd vergeten pittoresk dorpje. Eén van die dorpjes is Breuillaud. Breuillaud is klein, vriendelijk dorpje, en op Les Pieds des Sables is er de rust en ruimte voor een aangename vakantie. Maar af en toe een uitstapje in de omgeving maakt de vakantie helemaal compleet.

We geven u graag wat ideeën voor uitstapjes vanaf Breuillaud:

Eten en drinken:

 • Aigre: Aigre is een klein provinciestadje waar u een aantal typisch Franse cafés, een bakker, een drogisterij en de dichtstbijzijnde supermarkt net buiten de stad, Carrefour, in Villejésus en een VVV-kantoor (l’Office de tourisme du Pays D’Aigre) kunt vinden in Rue Halles, Aigre. Ca. 15 minuten rijden vanaf Breuillaud.
Aigre is niet ver van Les Pieds des Sables; handig voor de kleine boodschappen.

Eten & drinken:

 • Verdille: hier vindt u de dichtstbijzijnde en zeer goede bakker op een marktplein op het kruispunt van de D739 en de ‘Rue de la Forge’, Verdille. Deze bakkerij staat bekend om zijn volkoren brood genaamd Viking. Echt het proberen waard! Ong. 6 km van Breuillaud.
 • Néré: net als in vele andere dorpjes in de Charente en de Charente Maritime hebben Engelsen zich hier gevestigd. Vandaar dat je op de meest afgelegen plekken soms een Engelse pub tegenkomt, zo ook in Néré, Bistrot St. Pierre. Je kunt er ‘fish and chips’ krijgen, en natuurlijk een pint of andere drankjes (adres: 5 Rue de Saintonge, Néré).
Proef eens het heerlijke volkorenbrood van de boulangerie in Verdille.

Actief:

 • Haimps-Fresneau: hier vindt u een joggingparcours, wandelroute en picknickplaats. Ook kunt u er fijn wandelen met de hond (er is een kleine beek Le Briou; ’s zomers lekker voor verkoeling); het beste kunt u dat tussen-de-middag doen, dan is het rustig omdat de meeste Fransen dan uitgebreid thuis eten. Haimps ligt ongeveer 14 km van Breuillaud, op de weg richting Matha (waar je boodschappen kunt doen in de Intermarché). U kunt het wandelgebiedje ook betreden via de D793 voorbij Fresneau, bij het bord ‘Pré aux Loups’.
 • Lucheville: voor paard- en ponyrijden kunt u een bezoek brengen aan het nabijgelegen dorpje Lucheville(Le centre équestre Ecuries De Lancelot de Lucheville), ca. 2 km van Breuillaud.
 • Confolens: op een fiets (voor maximaal 5 personen) over een oude spoorweg, vélorail, vanaf verschillende vertrekpunten, waaronder Confolens (ca. 1 uur rij-afstand van Breuillaud).
 • Voor het huren van een kano-, kajak- of paddleboard in de Charente kunt u informatie vinden op o.a.: http://canoecharente.fr (kano’s zijn te huren in bv Jarnac, Montignac Charente, Cognac, Angoulême en Ruffec ).
Leuk dagje uit: op de vélorail, een fietsparcours over een oude spoorweg.

Zwemwater en ontspanning:

 • Plan d’eau des Gours, Les Gours: een klein zwem- en vismeer met toezicht voor de kleintjes (in juli/augustus). Er is een strandje met speeltoestellen. Op ongeveer 7 km van Breuillaud. Honden zijn niet toegestaan. Gratis toegang.
 • Thors: een camping aan een meertje dat vrij toegankelijk is voor dag gasten. Honden zijn toegestaan. Op ongeveer 21 km van Breuillaud (adres: Camping Le Relais de l’Etang, Route de Cognac, Thors).
 • Montignac-Charente: zwemmen in de rivier de Charente, dicht bij de camping Municipal ‘Les Platanes’, op ca. 27 km van Breuillaud. Gratis toegang (adres: Avenue du docteur Vivier Camp, Montignac Charente).
 • Breuillaud: u kunt hier terecht voor een ontspanningsmassage bij Maggie Bolton. Zij is tevens (samen haar man) de lokale beheerder van Les Pieds des Sables. Voor informatie en afspraken kunt u mailen naar b@talk21.com(of haar ter plekke aanspreken).
 • Als u het geen probleem vindt om wat verder te rijden dan is een dagje strand een leuke optie. Dat kan bijvoorbeeld in ‘la plage de Marouillet’ of ‘plage d’Yves’, op ca. 1 uur en 15 minuten rij-afstand van Breuillaud (waar ook honden welkom zijn, mits aan de lijn, zie: http://en.plages.tv/detail/marouillet-beach-yves-17340a). Ook Ile d’Oléron is een optie, ca. 2 uur rijden vanaf Breuillaud.
Even wat verkoeling zoeken bij het 'Plan d'eau des Gours', een klein zwemmeertje op slechts 10 minuten rijden vanaf Les Pieds des Sables

Stedentrips:

 • Cognac: de stad geeft zijn naam aan één van ’s werelds bekendste soorten cognac of eau de vie. Het proces van het maken van cognac kan worden bekeken in één van de vele ‘Grande Marque’ Cognac-huizen die allemaal bezoekerscentra hebben, zoals die van Hennessy, Martell, Otard, Camus en Remy Martin. Ca. 40 minuten rijden vanaf Breuillaud. Overigens wordt naast Cognac door elk Cognac-huis ook Pineau de Charentes gemaakt. Dit is een drank van most (vers geperst, maar nog niet vergist sap) van druiven, versterkt met cognac. Pineau heeft een alcoholpercentage tussen de 16-20%, en wordt vaak (gekoeld) als aperitief geserveerd.
 • Jarnac: mooi stadje, waar de rivier La Charente doorheen stroomt. Jarnac is de thuisbasis van één van de ‘Grande Marques’ Cognac: Courvoisier. Hier is ook de geboorteplaats van de Franse oud-president François Ca. 30 minuten rijden vanaf Breuillaud.
 • Ruffec: is een rustig stadje op ca. 35 km van Breuillaud met een klein historisch centrum rond Armes Square en de kerk. Er komen veel Engelsen en in de meerderheid van de winkels wordt Engels gesproken; dit kan handig zijn bij het shoppen of het kiezen van een menu in een restaurant. Er bevindt zich ook een Lidl (op de ‘Route d’Aigre, Ruffec’) en een grote E.Leclerc supermarkt.
 • Saintes: een stadje gelegen aan de rivier de Charente met een gezellig historisch centrum. Het stadje heeft nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals het amfitheater (Arènes) en de Arc de Germanicus die te bezichten zijn. Saintes ligt op ongeveer 50 minuten rij-afstand van Breuillaud.
 • Angoulême: ook wel kunst- en geschiedenisstad genoemd. De stad ligt op ca. 45 minuten rijden vanaf Breuillaud. In Angoulême zijn naast historische plekken, zoals bijvoorbeeld de Saint-Pierre kathedraal uit de 12e eeuw, diverse vestingen en vestingmuren ook leuke musea, zoals het stripmuseum (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image), terrasjes en winkels.
Cognac: deze stad geeft zijn naam aan één van 's werelds bekendste soorten cognac of eau de vie. Een bezoek aan een van de Cognac-huizen is zeer de moeite waard.